Werken bij De Schoor

Blog Lucia Fer, wijkwerker

Oktober 2019: In gesprek met een kandidaat-vrijwilliger

 

Het volgende (verkorte) bericht komt per email binnen bij De Schoor, “Ik wil mensen helpen met hun huishoudboekje. Zelf heb ik mij de nodige financiële ellende op de hals gehaald en ben daar gelukkig zelf weer uit gekomen."
 

“Wat leuk dat u interesse heeft voor vrijwilligerswerk bij De Schoor! Er zijn honderden vrijwilligers actief binnen het welzijnswerk in Almere. Veel bewoners doen vrijwilligerswerk vanwege persoonlijke ontwikkeling; je ontwikkelt immers je persoonlijke talenten, zet kennis en vaardigheden in én doet ervaring op. Anderen vinden het fijn iets voor een ander te betekenen, zich nuttig te maken of zich in te zetten voor de samenleving. Weer anderen vinden het fijn via vrijwilligerswerk andere mensen te ontmoeten of te ontspannen.”
 

Waar komt deze interesse vandaan? Iemand die zich nuttig wil maken en zich wil inzetten voor de samenleving? Ik noem hem Jan. Uit hetgeen Jan beschrijft lees ik dat hij trots is op wat hij zelf bedacht heeft en dat hij daarin een kans ziet om zichzelf en anderen te helpen.

Wij besloten deze zeer ondernemende Almeerder uit te nodigen en met hem in gesprek te gaan. Dit zijn altijd hele fijne, leuke en leerzame gesprekken. Je leert elkaar een beetje kennen. Onze kandidaat vrijwilliger heeft een 40-urige baan, een kind van 6 jaar en een zeer ondernemende geest. Druk…ja. En toch is er tijd en energie over om je als vrijwilliger in te zetten.
 

Maar waar en hoe?
We gingen samen de zoektocht aan. Woorden als uitdagend, goede vooruitzichten, de juiste doelgroep, ondernemend en beheersbaar, kwamen daarin voor. Per slot van rekening wil onze Jan een ondernemer worden. De vrijwilligersmolen ging op volle toeren draaien voor onze Jan. Samen keken we naar de vrijwilligersvacatures en heeft Jan binnen De Schoor en gemeente Almere diverse gesprekken gevoerd. Zijn ondernemende geest wilde meer en Jan nam een diepe duik in zijn onderbewuste. Dit alleen al was een ware ontdekking voor hem. Wie ben ik? Wat wil ik? En wat ben ik op deze aarde komen doen? Waarom is mijn enthousiasme aan de start van een project heel groot en wil ik er voor de volle honderd procent erin stappen? Waarom word ik aan het eind van zo’n project, rusteloos? En ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wat is dat nou? Zelfs in mijn relatie heb ik dat. Best wel vermoeiend!

Vragen, vragen, levensvragen waar ieder mens, en dus ook Jan, zich mee bezig houdt. Ingrijpende levenservaringen, zoals de geboorte van zijn zoon en het einde van zijn relatie.

Waar sta je nu en waar wil je heen?

De zoektocht van Jan is nog gaande. Het doen van vrijwilligerswerk staat even op een laag pitje. Zijn ego en ondernemende geest denken na over de waarde “beheersbaarheid”. Hoe kan Jan zijn nieuwsgierigheid, enthousiasme zodanig in toom houden dat hij voldoende aandacht geeft aan het proces, de doelen, de omgeving en de resultaten. Groei is daarbij belangrijk. Succes Jan en dank dat wij onderdeel mochten uitmaken van jouw zoektocht.

De kandidaat-vrijwillige is nog steeds kandidaat.

Meer over Lucia

 

Lucia is opbouwwerker in het wijkteam in Tussen de Vaarten en schrijft regelmatig blogs over haar ervaringen in de wijk.

 

 

 

 

 

Privacyverklaring
Werken bij De Schoor maakt deel uit van De Schoor, Welzijn in Almere